Uusi

Tietoja Narwhalsista, yksisarvisista meristä

Tietoja Narwhalsista, yksisarvisista meristä


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Narwhal tai narwhale (Monodon monocerus) on keskikokoinen hammasvala tai odontocete, joka tunnetaan parhaiten pitkästä kierrekehästään, jonka monet ihmiset yhdistävät yksisarvinen myytti. Keiha ei ole torvi, vaan koiran ulkoneva hammas. Narwhal ja Monodontidae-perheen ainoa elävä jäsen, belugavala, asuvat maailman arktisilla vesillä.

Carl Linnaeus kuvasi narvaalin 1758-luettelossaan Systema Naturae. Nimi narwhal tulee norjalaisesta sanasta nar, joka tarkoittaa valaan yhdistelmää ruumiin kanssa. Tämä yleinen nimi viittaa valaan pilkkaan harmaan-yli-valkoiseen väriin, joka aiheuttaa sen, että se muistuttaa jonkin verran hukutettua ruumista. Tieteellinen nimi Monodon monocerus tulee kreikkalaisesta lauseesta, joka tarkoittaa "yksi hammas yksi sarvi".

Nopeat tosiasiat: Narwhal

  • Tieteellinen nimi: Monodon moncerus
  • Muut nimet: Narwhal, narwhale, yksisarvinen meri
  • Erottuvat piirteet: Keskikokoinen mitä yhdellä suurella ulkonevalla kerstalla
  • Ruokavalio: Lihansyöjä
  • elinikä: Jopa 50 vuotta
  • elinympäristö: Napapiiri
  • Suojelun tila: Lähes uhattu
  • Kuningaskunta: Animalia
  • pääjakso: Chordata
  • luokka: Nisäkkäät
  • Tilata: Artiodactyla
  • Infraorder: Valas
  • Perhe: Monodontidae
  • Hauska seikka: Narwhalin keho on vasemmalla puolella. Miehillä on "torvi", mutta vain 15% naisista on yksi.

Yksisarvinen torvi

Urospuolisella narvalilla on yksi pitkä keksiä. Melko on ontto, vasemman käden kierre, joka kasvaa yläleuan vasemmasta reunasta ja valaan huulen läpi. Keho kasvaa koko valaan eliniän ja saavuttaa pituuden 1,5-3,1 metriä (4,9-10,2 jalkaa) ja paino noin 10 kg (22 paunaa). Noin 1: lla 500: sta urosta on kaksi iltaa, toisessa keisarin ollessa muodostettu oikeasta koiran hammasta. Noin 15 prosentilla naisista on keisari. Naispuoliset sirut ovat pienempiä kuin uroksilla, eivätkä niin spiraaliset. Naisilla on yksi kirjattu tapaus, jossa on kaksi perää.

Aluksi tutkijat arvasivat, että uroskurkku saattaa olla mukana urospuolisten sparraustapojen käyttäytymisessä, mutta nykyinen hypoteesi on, että karuhieroja hierooidaan yhteen merien ympäristön tiedon välittämiseksi. Keilassa on runsaasti hermoja päätepisteitä, joiden avulla valaat voivat havaita meriveden tietoja.

Valaan muut hampaat ovat eteellisiä, joten valas on olennaisesti hampaaton. Sitä pidetään hammasvalana, koska siinä ei ole baleenilevyjä.

Kuvaus

Narwhal ja beluga ovat "valkoisia valaita". Molemmat ovat keskikokoisia, joiden pituus on 3,9 - 5,5 metriä (13-18 jalkaa), laskematta uroksen keksiä. Urokset ovat tyypillisesti hieman suurempia kuin naaraat. Paino vaihtelee välillä 800-1600 kg (1760-33530 lb). Naaraat kypsyvät seksuaalisesti 5–8-vuotiaina, kun taas miehet kypsyvät noin 11–13-vuotiaina.

Valaan vaaleanpunainen pigmentti on vaaleanpunainen tai ruskeanmusta. Valaat ovat syntyessään tummat, muuttuen iän myötä vaaleammaksi. Vanhat aikuiset urokset voivat olla melkein kokonaan valkoisia. Narwhaleista puuttuu selkäevä, mahdollisesti avuksi uimisessa jää alla. Toisin kuin useimmat valaat, narvalaiden niska-nikamat ovat nivelten kuten maa-nisäkkäiden. Naisilla narvaleilla on pyyhkäiset takana olevat pyrstön reunat. Urosten häntähiutaleita ei pyyhkäistellä takaisin, mahdollisesti keuhkan vetovoiman kompensoimiseksi.

Käytös

Narwhaleja löytyy viiden tai kymmenen valaan palkoista. Ryhmät voivat koostua ikä- ja sukupuolesta, vain aikuisista uroksista (häristä), vain naaraista ja nuorista tai vain nuorista. Kesällä muodostuu suuria ryhmiä, joissa on 500–1000 valaita. Valaita löytyy Jäämereltä. Narwhals siirtyy kausiluonteisesti. Kesällä he usein rannikkovedet, kun taas talvella he siirtyvät syvemmälle veteen pakkausjää alla. Ne voivat sukeltaa äärimmäisiin syvyyksiin - jopa 1500 metriin (4920 ft) - ja pysyä veden alla noin 25 minuuttia.

Aikuiset narvaalit parittuvat huhtikuussa tai toukokuussa merellä. Vasikat syntyvät seuraavan vuoden kesäkuussa tai elokuussa (tiineys 14 kuukautta). Naaraalla on yksi vasikka, jonka pituus on noin 1,6 metriä. Vasikat aloittavat elämän ohuella vaahtokerroksella, joka paksenee äidin rasvapitoisen maidon imetyksen aikana. Vasikoiden sairaanhoitaja noin 20 kuukautta, jona aikana he pysyvät hyvin lähellä äitiään.

Narvakalat ovat petoeläimiä, jotka syövät seepia, turskaa, grönlanninpallasta, katkarapuja ja kädensijakalmaria. Toisinaan myös muita kaloja syödään, samoin kuin kiviä. Uskotaan, että kiviä nautitaan vahingossa, kun valaat ruokkivat lähellä meren pohjaa.

Narvavalat ja useimmat muut hammasvalaat liikkuvat ja metsästävät napsautuksia, kolkutuksia ja pillejä. Napsautusjunia käytetään kaiun sijaintiin. Valaat toisinaan trumpettivat tai soittavat ääntä.

Elinikä ja suojelun tila

Narwhals voi elää jopa 50 vuotta. Ne voivat kuolla metsästyksestä, nälkään tai tukehtumiseen jäätyneen merijään alla. Vaikka suurin osa saalistuksesta on ihmisiä, narvareita metsästää myös jääkarhut, kukat, tappajavalat ja grönlantilaiset hait. Narwhals piiloutuu jään alle tai pysyvät uppoutuneina pitkään pelastaakseen petoeläimiä mieluummin kuin pakenemaan. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti on noin 75 000 narvaalia. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) luokittelee ne luokkaan "lähellä uhanalaisia". Laillista toimeentulotutkimusta jatketaan Grönlannissa ja inuiittilaisten Kanadassa.

Viitteet

Linnaeus, C (1758). Naturae systema naturae per regna tria naturae, secundum -luokat, ordines, suvut, lajit, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Tomus I. Editio decima, uudistettu. Holmiae. (Laurentii Salvii). s. 824.

Nweeia, Martin T .; Eichmiller, Frederick C .; Hauschka, Peter V .; Tyler, Ethan; Mead, James G .; Potter, Charles W .; Angnatsiak, David P .; Richard, Pierre R .; et ai. (2012). "Hampaiden eturauhasen anatomia ja kehojen nimikkeistö Monodon monoceros". Anatomiset tiedot. 295 (6): 1006-16.

Nweeia MT, et ai. (2014). "Aistin kyky hampaan hammaselinjärjestelmässä". Anatomiset tiedot. 297 (4): 599 - 617.



Kommentit:

  1. Doukora

    It was interesting to read, but it was written a little dryly. Lue lisää :)

  2. Morgan Tud

    Mielestäni et ole oikeassa. Olen varma. Me tulemme keskustelemaan.

  3. Dylen

    Pyydän anteeksi, mutta mielestäni olet väärässä. Voin todistaa sen. Kirjoita minulle PM.

  4. Gutaxe

    Eh, hold me seven!



Kirjoittaa viestin